Hot pot

När jag och sonen var i Stockholm i början av sommaren åt vi kinesisk hot pot. I goda, heta buljonger kokas grönsaker, skaldjur, fisk och kött ner för att sedan fiskas upp och ätas tillsammans med goda såser.

Lusten att prova det hemma var stor så när det var dags att bjuda hem gäster fick det bli hot pot. På restaurangen har de en gasolbrännare och en gryta med skiljevägg så att det fanns två olika sorters buljong. En starkare och en mildare, båda med väldigt mycket smak dock.

Här hemma hade vi en kokplatta med en kastrull. Sonen hade tidigare köpt soppbas för hot pot, en chilistark sort samt en kinesisk barbequesås som fanns hemma. Det var en bra start.

Så här gjorde jag:

Buljongen

2 liter kycklingbuljong

1 1/2 liter köttbuljong

2-3 msk soppbas (smaka av så att styrkan blir lagom)

1 citrongräs, bankat och delat i mindre bitar

5-6 torkade kaffirlime-blad

Låt buljongen koka en stund så att den tar åt sig av alla goda smaker.

Såser

Färdigköpt aisiatisk barbequesås. Det går inte att använda den västerländska sorten för det smakar inte alls likadant. Hittar man inte det går det att ta till exempel hoisinsås som man blandar med till exempel chili, kummin, vitlök och andra kryddor som passar det asiatiska köket.

Chilisås

1 msk soppbas blandas med rapsolja och 1-2 msk sesamolja. Skiva ner en röd färsk chili.

Jordnötssås

Mixa jordnötter med rapsolja, chili, vitlök och lite flingsalt.

De tre såserna blir väldigt goda att blanda på den egna tallriken för att sedan doppa maten i.

På vårt bord fanns:

Tunt skivat innanlår, skivad vit tonfisk, tofu, pak choi, risnudlar, äggnudlar, champinjoner, purjolök, gul lök, rödlök, böngroddar, vegetariska dumplings och minimajs.

Det finns förstås mycket annat man kan ha till sin hot pot också, räkor, annan typ av svamp, asiatiska fiskbullar och köttbullar. Eller precis vad man själv är sugen på.

Våga prova, smaklig spis!

Buljong!
Kul om du vill följa och gilla min blogg:
error

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *