Risotto med trattkantareller

Du visar för närvarande Risotto med trattkantareller

När vi samlas till nyårsfest brukar vi ha knytis. Menyn bestäms tillsammans och sedan ansvarar vi för olika delar av middagen. Mitt ansvar detta år blev att laga den risotto som skulle vara tillbehör till oxfilén. Vi var sju vuxna som åt men den hade lätt räckt åt minst tre personer till.

Jag använde torkade trattkantareller som jag blötlade en stund innan jag började laga till risotton. Har man inte trattisar kan man naturligtvis använda någon annan svamp.

Risotto med trattkantareller

350 g trattkantareller (jag vägde dem efter blötläggningen sedan de runnit av i ett durkslag)

2 schalottenlökar

2-4 msk olivolja

6 dl arborioris

3 dl vitt vin (ej sött)

15-18 dl varm kycklingbuljong ( i en kastrull på spisen)

50 g smör

ca 50 g  riven prästost

salt, svartpeppar

finhackad persilja

 

1. Finhacka lök och hacka svampen. Fräs löken och den hackade svampen i olivolja till dess att löken är mjuk. Löken får inte ta färg. Låt riset fräsa med några minuter tills det är blankt och genomskinligt.

2. Tillsätt vinet och låt det koka in.

3. Koka på svag värme och späd risotton med lite het buljong i taget till dess att riset är färdigkokt men har en liten kärna kvar längst in, ca 18-20 minuter.

4. Rör ner smöret och den rivna osten. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Garnera med persilja.

 

image
Risotto med trattkantareller. Oxfilé med gorgonzola och valnötter. Smörfräst spenat med sherry.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar