Saft med smak av sommar.

 

Här blir det god saft med smak av sommar.

Det har efterfrågats saft här i vårt hus ett tag. I fredags gjorde jag äntligen slag i saken och hämtade upp lite bär från frysen, cirka 4 liter. Jag hittade svarta vinbär, röda vinbär och jordgubbar.

Jag tömde påsarna med bär i en stor kastrull och lade i 2 citroner och 2 limefrukter i skivor. Därefter hällde jag över cirka 3,5 – 4 liter kokande vatten och lät allt stå 1 1/2 dygn.

I vanliga fall brukar jag sila av bären efter 1 dygn men igår kväll slog latmasken till. Inte för att det tar lång tid eller är särskilt besvärligt men ibland är motståndet till att göra något för stort.

Idag på morgonen silade jag saften genom en silduk och blandade i en stor kastrull med strösocker, ca 700 g/liter saft. Sedan värmde jag saften bara en aning för att sockerkristallerna skulle lösas. (Inbillar mig att vitaminerna stannar kvar bättre om den inte får koka).

Därefter tappade jag upp saften direkt i rengjorda flaskor. Vill man blandar man i konserveringsmedel (Natriumbensoat, citronsyra eller Atamon) innan den tappas upp på flaskor men oftast behövs det inte, saften brukar inte räcka så länge.

Saften går ju dessutom att frysa (förutsatt att man inte använder glasflaskor). Flaskorna sköljer jag i alla fall med Atamon innan jag tappar upp saften.

Det blev ungefär 5-6 liter färdig saft så nu räcker den ett tag. Fast jag brukar ge bort några flaskor för att fler ska få njuta av sommarkänslan.

Så här bleka är bären efter att ha stått drygt ett dygn.
Här står jag och hänger vid spisen…
Ett glas hemgjord saft….mums!! Blandar man inte så starkt blir det en utmärkt dryck till maten.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 21-årig son. Vi bor i eget hus i en liten Norrländsk ort. Jag gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar