Shepherd´s pie på Katarinas sätt

Du visar för närvarande Shepherd´s pie på Katarinas sätt

Jag är mycket förtjust i Shepherd´s pie. En god köttfärsröra i botten med ett lager hemlagat potatismos på toppen som gratineras i ugnen. Det är varm och rejäl må bra mat som passar lika bra en isande kall vinterdag som en småkylig majdag.

Jag gjorde ett lite annorlunda mos än det traditionella, förutom potatis använde jag även sötpotatis och morot. Det blev mycket gott och smakrikt, men förstås går det lika bra att bara använda vanlig potatis, men då får man ta fler.

Av det här receptet blir det en stor ugnsform, beroende på hungernivån skulle jag säga att det räcker till mellan 5-7 personer.

Shepherd´s pie på Katarinas sätt

Mos

1 stor morot

1 sötpotatis

4 potatisar

50 g smör

1 ägg

2 dl riven ost

1. Skala potatis, sötpotatis och morot och dela i mindre bitar. Koka i lättsaltat vatten till dess att bitarna är mjuka. Slå då av kokvattnet.

2. Pressa potatis och morot i en skål med smöret och rör ihop. Blanda ner ägget och riven ost och smaka av med salt och svartpeppar.

Köttfärsröra

400 g köttfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

75 g champinjoner

2 msk rapsolja

1/2 köttbuljongtärning

1-2 tsk honung

1-2 tsk kinesiskt soja

1 tsk vardera av anchochili, chilipulver och parprikapulver

salt och svartpeppar

4 dl krossade tomater

2-3 msk tomatpuré

1 dl vatten

1. Hacka lök, riv vitlök och stek mjukt i rapsoljan.

2. Dela champinjonerna i mindre bitar och låt dem och köttfärsen steka med löken på lite högre värme till dess att färsen fått lite färg.

3. Krydda med lite salt, svartpeppar, anchochili, chilipulver och paprikapulver.

4. Smula ner köttbuljongtärningen och häll på krossade tomater, tomatpuré och vatten.

5. Tillsätt honung och soja och låt såsen koka ihop till dess att den fått en fin tjock konsistens. Smaka av med mer kryddor om det behövs.

6. Lägg färsen i botten på en ugnsform, bred ut moset över och dra mönster med en gaffel.

7. Gratinera i ugnen 175°, 40 – 50 minuter.

Topping

2 paket bacon

8 – 10 körsbärstomater

3 – 4 msk persilja

1. Stek baconet knaprigt i ugnen (passa på innan pajen stoppas in för att gratineras). När det är klart, ta ut det och låt det rinna av på hushållspapper.

2. Dela tomaterna, hacka persiljan.

3. När pajen gratinerat klart strös baconet över, tomaterna fördelas och persiljan får toppa det hela.

Klart att äta!

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar