Ricottapaj med spenat

Det här blev en annorlunda paj vill jag lova, men mycket god. Det som var annorlunda var avsaknaden av pajskal. Istället använde jag potatis och sötpotatis som jag hade förkokat innan de hamnade i pajformen.

Jag använde fryst spenat, förstås går det att använda färsk också men då tror jag att det räcker med 2 ägg istället för de 3 jag använde.

Pajen blev mycket god och jag kommer definitivt att laga till den igen. Tillsammans med goda grönsaker, ta de som finns i kylskåpet, så räcker pajen till ungefär 4 portioner.

Ricottapaj med spenat

1 stor potatis

1 sötpotatis

250 g ricotta

75 g fetaost

3 ägg

350 g spenat

1 kruka basilika

salt, svartpeppar

1. Skala potatisen om det behövs. (Jag skalade enbart sötpotatisen). Skär de sedan i skivor.

2. Förkoka först den vanliga potatisen i lättsaltat vatten. Fiska upp potatisskivorna med hålslev och lägg i ett durkslag för att få rinna av. 

3. Lägg sedan i sötpotatisskivorna i vattnet (använd samma vatten). Här gäller det att hålla koll. Potatisen får inte koka för länge för då blir det bara mos. 3-4 minuter räckte för mina potatisskivor. 

4. Medan sötpotatisen kokar fördelas den vita potatisen i en pajform. När sötpotatisen kokat klart är det dags att fiska upp den och låta skivorna rinna av innan de läggs i pajformen de också. 

5. Blanda tinad fryst spenat, ricottaposten, den smulade fetaosten och hackad basilika. Smaka av med salt och svartpeppar. 

6. Vispa upp äggen och blanda med spenatblandningen. Häll den över potatisen. 

7. Grädda i ugnen på 200° cirka 30 minuter, till dess att fyllningen stelnat. 

Njut pajen nygräddad eller ljummen tillsammans med valfria grönsaker. 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *