Köttfärs- och potatisgratäng

Förra helgen gjorde jag en gratäng med potatis, älgfärs och mozarella som blev fantastiskt god. Det blev verkligen en rätt tillagad på ett ungefär. Med facit i hand när jag njöt av den goda smaken ångrade jag mig att jag inte hade skrivit ner exakt hur mycket jag använde av alla ingredienser. Men här kommer receptet på ett ungefär.

Köttfärs- och potatisgratäng

Köttfärssås

600-800 g älgfärs

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 salladslökar

1 köttbuljongtärning

5 dl vatten

400 g krossade tomater

3-4 msk tomatpuré

1/2 – 1 dl chilisås

1/2 – 1 msk balsamicocreme

salt, svartpeppar

cayennepeppar, paprikapulver och anchochili

Börja med köttfärssåsen, hacka lök och stek den mjuk. Bryn färsen och krydda den med salt och svartpeppar.

Tillsätt övriga ingredienser och resten av kryddorna (caynennepeppar, paprikapulver och anchocili). Låt den koka ihop 10-15 minuter. Smaka av med mer kryddor om det behövs.

5-6 potatisar , tunt skivade

1 mozarellaost, skivad

Sås

2 dl crème fraiche

1-2 tsk kantarellfond (eller kalvfond)

1-2 tsk sambal oelek

Blanda till såsen.

riven ost

Varva köttfärs, potatis och mozarella i en ugnsform. Avsluta med ett lager köttfärsås. Bred ut crème fraichesåsen och toppa med ett lager riven ost.

Gratinera i ugnen 200 grader ca 30-40 minuter

Kul om du vill följa och gilla min blogg:
error

2 svar på ”Köttfärs- och potatisgratäng”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *