På affären sålde de hela färska kycklingar när jag kom hem från min semester i Italien. Jag passade på att köpa en och steka den i ugnen helgen som gick. Tillsammans med honungsrostade rödbetor och en citron- och vitlökssås blev det verkligen jättegott!
Ugnsstekt kyckling med honungsrostade rödbetor
1 hel färsk kyckling
100 g smör
3/4 dl finhackade färska örter (persilja, rosmarin och timjan)
1 vitlöksklyfta
1 citron, skalet
1 1/2 msk japansk soja
3 – 4 hela lime och/ eller citroner
salt
1. Ta fram smöret så att det blir mjukt.
2. Hacka örter, riv vitlöken och det yttersta skalet på en tvättad citron.
3. Blanda smöret med örter, vitlök, citronskal och soja.
4. Tryck in kryddsmöret under skinnet på kycklingen och salta lätt.
5. Dela lime och citroner i klyftor och lägg i en ugnsform.
6. Dela kycklingen på ryggsidan och fläk ut den som en fjäril. Lägg den ovanpå lime- och citronklyftor.
7. Stek i ugnen till dess att innertemperaturen är 82˚C vid benet. Först på 175 ˚C , öka därefter till 225 ˚C strax innan kycklingen är klar. Ös kycklingen några gånger under stektiden!
Honungsrostade rödbetor
kokta rödbetor i klyftor
honung
olivolja
salt
rosmarin och timjan
halloumi
Koka och skala rödbetorna och skär i klyftor. Lägg i en ugnsform och ringla honung och olivolja över. Krydda med salt samt hackad rosmarin och timjan. Rosta i ugnen 225 ˚C cirka 15 minuter. Hyvla halloumi över precis innan servering.
Gör en sås med lika delar majonnäs och crème fraiche, riv ner en vitlöksklyfta och pressa i saft från 1/3 citron. Smaka av med salt och ev. mer citron.