Fläderblomssaft

Du visar för närvarande Fläderblomssaft

Jag hade tur att få åka iväg och plocka fläderklasar hos en fd arbetskamrat som kände att hon plockat nog själv. På min förra tomt hade jag planterat en fläderbuske så där kunde jag plocka på den egna gården men det är ett tag sedan nu. Därför blev glädjen stor när det här erbjudandet kom. Receptet har jag fått av en släkting tror jag. Hur som helst, saften blir god, det är viktigast av allt.

Jag har i alla fall beslutat här och nu att jag ska köpa in och plantera en egen fläder här där jag bor nu. Hoppas den tar sig, jag ska göra mitt allra bästa för att hitta ett så skyddat läge som möjligt!

Fläderblomssaft

80 klasar fläderblommor

3 l kokande vatten

3 1/2 kg strösocker

4 citroner

60 g citronsyra

1. Skölj blommorna och lägg i en ren hink eller stor kastrull.

2. Häll över kokande vatten och socker. rör till dess att sockret löst sig.

3. Skölj citronerna, skiva och lägg i dem också.

4. Läs upp citronsyra i lite hett vatten och blanda i.

5. Låt saften stå svalt i 4-5 dygn. Sila, häll upp på väl rengjorda flaskor eller frys in i lämpliga förpackningar.

Många härliga fläderblommor.
Kastrullen klar att ställas undan svalt några dygn.
Saften har stått och dragit till sig alla goda smaker i fyra dygn.
Saften silades av, det blev ca 6-7 liter. Jag mätte inte exakt.
Man tager vad man haver när det gäller förpackningar att frysa in i.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar