Potatis- och purjolökssoppa

Du visar för närvarande Potatis- och purjolökssoppa

När jag var yngre lagade jag ofta potatis- och purjolökssoppa. Det var en av de rätter hemkunskapen i skolan lärde ut. Av någon anledning har jag inte lagat till den på länge. Men nu var det dags, fast jag gjorde inte den klassiska soppan utan en variant med både palsternacka, vitlök och andra goda kryddor i.

För en vegetarisk soppa byter man ut hönsbuljongen till grönsaksbuljong. Jag väljer dock ofta hönsbuljong då jag tycker att det ger godare smak. Storleken på potatisarna avgör hur många man tar. Är de stora behövs inte lika många.

Soppan blev mycket god med chilisting. Smakar gott med antingen krispig bacon eller rostade solroskärnor eller något annat gott på toppen! Just det här receptet räcker till ungefär två portioner.

Potatis- och purjolökssoppa

2-4 potatisar

1 vitlöksklyfta

1/2 purjo

1 palsternacka

5 dl hönsbuljong

1/2 tsk torkad timjan

salt, chiliflakes

smör

1. Skala potatis och palsternacka och dela i mindre bitar. Skölj purjolök och strimla den. Riv vitlöksklyftan.

2. Smält smöret i en kastrull och låt potatis, palsternacka, purjo och vitlök steka en kort stund.

3. Häll på buljong, timjan och lite chiliflakes och låt soppan koka till dess att potatis och palsternacka är mjuka.

4. Mixa soppan och smaka av med mer salt och chiliflakes.

5. Rosta solrosfrön eller solroskärnor att toppa soppan med. Knaperstekt bacon är gott till gärna med en klick crème fraiche.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar