Vietnamesisk Crème Caramel

Du visar för närvarande Vietnamesisk Crème Caramel

En av våra favoritdesserter är vietnamesisk crème caramel. Det här receptet har jag hittat i en kokbok vi har med vietnamesiska recept. Trots att det är några moment innan den är klar är den lätt att laga till. Jag gör den inte så ofta som jag skulle vilja men vi äter den i alla fall en gång om året…när det är vietnamesiskt nyår.

Vietnamesisk Crème Caramel

Sockerlag

125 g rårörsocker

1 dl vatten

1. Koka upp rårörsocker och vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör hela tiden till dess att sockret löser sig så att det inte bränner vid. Koka till dess att det karamelliserats till en gyllenbrun sirap.

2. Ta kastrullen från värmen, rör ev ner lite vatten om det blivit för tjockt. Häll upp i sex små formar. Gör en i taget. Vrid dem så att blandningen fastnar på formarnas sidor och botten.

 

Pudding

2 1/2 dl mjölk

2 1/2 dl kokosmjölk

4 ägg

60 g socker

2 tsk vaniljsocker

 

3. Vispa upp äggen i en bunke med strösockret och vaniljsockret.

4. Häll mjölk och kokosmjölk i en kastrull, värm och rör om till dess att man ser att det bildas små bubblor utmed kanten.

5. Häll mjölken i äggblandningen under kraftig vispning.

6. Fördela blandningen i de sex formarna och ställ dem i en ugnsform som till hälften fyllts med vatten. Sätt in i ugnen på 160°, ca 40 – 50 minuter, till dess att blandningen stelnat.

7. Lyft upp formarna ur vattenbadet och låt dem kallna. Lossa försiktigt puddingarna från formarna med en kniv och lägg upp dem på assietter.

 

Topping

kokosflingor

limezest

 

8. Rosta kokos i en torr panna. Tvätt skalet på en limefrukt och riv av det yttersta. Ta inte med det vita.

9. Strö över kokos och limezest och servera.

 

I vattenbad i ugnen.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar