Helstekt ytterfilé med krämigaste gratängen

Du visar för närvarande Helstekt ytterfilé med krämigaste gratängen

När vi firade födelsedag i början av veckan lagade jag till ytterfilé och en krämig gratäng, bland det bästa sonen vet.

 

Helstekt ytterfilé

ca 800 g ytterfilé

1 msk rosépeppar

1 msk grönpeppar

3/4 msk flingsalt

 

1. Mortla kryddorna och bred ut dem på en skärbräda.

2. Vänd runt filén och bryn den i olja runt om (i en stekpanna) så att den får fin färg.

3. Stick in en köttermometer, lägg i en ugnsform och stek klart i ugnen, 175º, till 70º -73°. (Min fick gå till 73º).

 

Sonen gillar potatisgratäng med mycket ost som blir riktigt krämig så idag gick jag ”all in” med både mozarella och riven ost.

Potatisgratäng

6-10 potatisar (beroende av storlek)

salt

2 dl creme fraiche

2 dl grädde

1/2 msk rosépeppar

2 vitlöksklyftor

1 mozarellaost

1-2 dl riven ost

1. Skiva potatisen, varva med skivad mozarella i en smord ugnsform och salta lätt.

2. Blanda grädde, creme fraiche, riven vitlök, mortlad rosépeppar och häll över potatisen.

3. Avsluta med ett rejält lager riven ost. Grädda i ugn till dess att den är krämig och härligt god. Jag brukar låta den vara inne samtidigt som köttet och när det är färdigstekt höjer jag temperaturen till 225° så att gratängen får fin färg.

 

Till detta serverade jag pepparsås, allt enligt sonens önskemål. Klicka på länken för receptet. En god sås väl värd besväret att laga till!

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar