2015, årets sommarsaft!

Du visar för närvarande 2015, årets sommarsaft!

Saftförrådet var tomt och eftersom det har efterfrågats saft här i vårt hus ett tag så gjorde jag en djupdykning i frysen och plockade upp lite olika sorters frysta bär. Någonstans mellan 3-4 kg eller 4-5 liter. Jag hittade svarta vinbär, röda vinbär och krusbär.

Jag tömde påsarna med bär i en stor kastrull och lade i 3 stora citroner i skivor. Därefter hällde jag över cirka 3,5 – 4 liter kokande vatten och lät allt stå drygt ett dygn.

Dagen efter silade jag saften genom en silduk och blandade i en stor kastrull med strösocker, ca 700 g/liter saft. Sedan värmde jag saften bara en aning för att sockerkristallerna skulle lösas. (Inbillar mig att vitaminerna stannar kvar bättre om den inte får koka).

Därefter tappade jag upp saften direkt i rengjorda flaskor. Vill man blandar man i konserveringsmedel (Natriumbensoat, citronsyra eller Atamon) innan den tappas upp på flaskor men oftast behövs det inte, saften brukar inte räcka så länge. I alla fall inte i vårt hus.

Saften går ju dessutom att frysa (förutsatt att man inte använder glasflaskor). Flaskorna sköljer jag i alla fall med Atamon innan jag tappar upp saften.

Det blev ungefär 5-6 liter färdig saft så nu räcker den ett tag. Fast jag brukar ge bort några flaskor för att fler ska få njuta av sommarkänslan.

 

image
Sommarsaft med härligt röd färg!
image
Här ska det silas saft.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar