Pepprig älgfilé

En fin älgfilé plockades upp ur frysen och fick tina långsamt i kylskåpet. Eftersom den putsades innan den hamnade i frysboxen var det bara att torka av den lite, krydda och steka.

Hålet efter termometern syns i köttskivorna.

 

Pepprig älgfilé

1 msk rosépeppar

1 msk grönpeppar

nymald svartpeppar

salt

 

1. Jag saltade lätt på älgfilén, sedan stötte jag pepparsorterna i en mortel och rullade filén i kryddorna.

2. Jag brynte köttet i smör, så att det fick fin färg. Sedan lade jag det i en ugnsform med en termometer i.

3. Jag stekte köttet i 175º till en innertemperatur av 68º. (58-70º beroende av hur man vill ha sitt kött) Sedan fick filén vila insvept i folie.

 

Sås

1/2 msk rosépeppar

1/2 msk grönpeppar

stekskyn från stekpannan och ugnsformen ( tillsätt lite i taget)

1 dl grädde

1 dl creme fraiche

Mortla kryddorna och låt såsen koka ihop en kort stund. Smaka eventuellt av med mer kryddor.

 

Servera köttet med såsen och en god potatisgratäng.

 

image
Nystekt älgilé.
image
Potatisgratäng med parmesan och chiliflakes.
image
Fruktig sallad.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar