Ibland måste man våga prova något man aldrig gjort förut.

I söndags testade jag att göra något jag aldrig har gjort förut, egen bearnaisesås. Jag letade på nätet och hittade massor av olika recept, det var riktigt svårt att välja.

Resultatet blev att jag följde ett av dem som såg hyfsat enkelt ut men bytte ut den torkade fänkålen till färsk persilja, vitvinsvinägern till äppelcidervinäger (som fanns hemma) och tog en äggula till ( de var så små). Annars följde jag nog receptet tror jag. (Originalet kommer från Buffé nr 8 2013.) Här kommer i alla fall mitt recept.

 

Den färdiga såsen.

 

Bearnaisesås

2 schalottenlökar

4 msk äppelcidervinäger

3 msk vatten

3 tsk torkad dragon

2 tsk finhackad färsk persilja

200 g smör

3 äggulor (om de är små, ta 2 annars)

salt och svartpeppar

Så här gjorde jag: (Innan jag började tillagningen plockade jag fram alla ingredienser, mätte upp i små skålar och förberedde så att allt var klart för såskok).

  1. Skala och finhacka löken.
  2. Lägg löken i en liten kastrull med vinäger, vatten och hälften av dragonen.
  3. Låt koka på svag värme cirka 5 minuter utan lock, ungefär hälften ska koka bort.
  4. Smält under tiden smöret i en annan kastrull. Ta kastrullen från plattan och låt smöret svalna lite medan löken kokar färdigt.
  5. Häll lökkoket genom en sil ner i en bunke. Pressa lätt på löken för att få ut all vätska.
  6. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och ställ på medelvärme. (Släng lökhacket.)
  7. Vispa snabbt ner äggulorna en i taget i vinägerkastrullen. Vispa till en tjock kräm, men var beredd på att snabbt ta av kastrullen från värmen. Värm inte för länge – då blir det äggröra!
  8. Dra kastrullen från värmen.
  9. Häll långsamt smöret i en tunn stråle i äggkrämen under kraftig vispning. Häll inte för mycket smör på en gång – då kan såsen spricka.
  10. När allt smör har blandats i är det dags för den andra halvan av dragonen samt persiljan att blandas i. Smaka sedan av med salt och peppar.
  11. Värm inte såsen igen, då skär den sig! Jag ställde den på en träskärbräda så höll den värmen till dess att resten av middagen var klar.

Den smakade mycket gott till den grillade biffen men kanske att mängden vinäger kan minskas ner lite. Jag ska nog prova det nästa gång jag gör egen bearnaise. För det kommer jag definitivt att göra, eftersom det var mycket enklare än jag trodde att det skulle vara.

Såsen smakade gott till den grillade älgbiffen!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar