Torsk stekt på Hanoivis med nuoc cham

Igår firade vi vietnamesisk nyårsafton. Dagen till ära med en touch av Vietnam. Det finns en rätt med hälleflundra ( MSC-märkt förstås) jag brukar göra som är så god. Här hemma fanns torsk, inte hälleflundra,  så det fick bli ersättningsfisk igår. Resultatet blir inte riktigt lika bra eftersom torsk har en tendens att falla sönder. Men gott blev det likafullt, mycket gott dessutom. Fisken serverades med Nuoc cham dippsås, risnudlar, rostade jordnötter (rosta i en het panna och hacka fint) och supergoda inlagda morotsstrimlor.

I fiskreceptet ingår galangal ( hör till familjen ingefära och påminner om den) men det hade jag inte hemma. Därför tog jag lite mer färsk ingefära än det står i receptet.

Hanoistekt hälleflundra

750 g hälleflundra ( jag tog torsk)

3 msk fisksås

1 tsk salt

1 tsk peppar

rapsolja till stekning

2, 5 cm galangal

5 cm ingefära

1 tsk mald gurkmeja

1/2 dl hackad dill

1. Skär fisken i kuber, ca 2 1/2 cm i storlek.

2. Blanda fisk, fisksås, salt och peppar i en skål. Ställ i kylskåp och låt fisken marinera i 2 timmar.

3. Häll olja i en wok eller en hög och vid stekpanna. Lägg i fint skivad galangal, hackad ingefära och gurkmeja. Rör om. Tillsätt fiskkuberna och stek ca 5 minuter på medelvärme eller till dess att fisken är genomkokt. Rör om då och då. Blanda i dill innan servering.

Nuoc cham dippsås

125 g råsocker

2 1/2 dl hett vatten

1 1/4 dl fisksås

1 msk vit risvinäger

6 cl limejuice

2-4 röda chilifrukter i ringar

3-4 skivade vitlöksklyftor

1. Lägg sockret i en skål, häll hett vatten över och rör om tills sockret är löst.

2. Tillsätt de andra ingredienserna och låt kallna till rumstemperatur.

3. Dippsåsen kan förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 7 dagar.

Inlagda morotsstrimlor

4 stora skalade morötter

4 msk vit risvinäger

1 3/4 dl kallt vatten

1 msk råsocker

1 nypa salt

1 salladslök i strimlor

1 röd chili i tunna skivor

1 vitlöksklyfta, finhackad

1 nypa salt

2-3 msk thaibasilika och koriander

1. Blanda vinäger, vatten , socker i en stor skål med en nya salt.

2. Strimla de skalade morötterna, hacka vitlök, skiva chili och salladslök och blanda ner det tillsammans med de färska örterna.

3. Ställ kallt 2-3 timmar, sila bort vätskan och servera. Passar till alla former av asiatisk mat. Morötterna blir verkligen supergoda!

Recepten kommer från boken ” Det vietnamesiska köket” skriven av Jackum Brown.

 

Fisk, Hanoistekt!

 


Nuoc cham dippsås!

Godaste morötterna!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar