Hoisin- och vinbärsstek

När jag ska göra älgstek tycker jag att det är så bekvämt att låta den tillagas i stekgryta i ugnen. Förut blev det oftast porterstek eller chilistek men jag har börjat experimentera med olika ingredienser. Hittills har allt blivit gott, så även den här gången. Så här ser dagens recept ut. (Idag var jag dessutom duktig och mätte upp de flesta ingredienserna….)

God middag!

Hoisin- och vinbärsstek

ca 1000 g älgstek

4 dl vatten

1/2 dl kinesisk soja

1/2 dl hoisinsås

2 msk chilisås

1 dl svartvinbärsgelé

1 gul lök i bitar

1 vitlöksklyfta i skivor

1 näve torkade trattkantareller

1 köttbuljongtärning

chiliflakes

1. Lägg alla ingredienser i en stekgryta och låt det koka ihop.

2. Putsa älgsteken och lägg i den.

3. Ställ in grytan med lock i ugnen på 175 º och låt den blir klar. Det tog cirka 2 timmar för mig. ( tiden beror på köttkvalitén). Efter ungefär halva tiden brukar jag ta ut och vända steken så att allt kött kommer i koklagen.

4. Ta upp steken och svep in den i folie när den är klar.

5. Sila sedan av stekskyn.

Sås

1 dl steksky

1 dl creme fraiche

2 dl grädde

1 smörklick

1-2 msk vetemjöl

1. Smält smöret och blanda ner vetemjölet

2. Häll i steksky, grädde och creme fraiche och låt allt koka ihop.

Servera steken med såsen, svartvinbärsgelé och potatisgratäng med chiliflakes och mycket parmesan.  Till det en god sallad. Smaklig spis!

Köttet uppskuret och klart.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar